Achter de schermen

Gemeente Bunschoten

Hoe krijg je kinderen veilig naar de basisschool?

Vraag

Steeds meer ouders brengen hun kinderen met de auto naar school vanwege de gevaren in het verkeer (VVN, 2021). Maar juist dít gedrag kan onveilige situaties rondom de school opleveren. Door de drukte en vele auto’s wordt fietsend of lopend naar school gaan riskanter en kiezen weer meer ouders voor de auto. Een vicieuze cirkel waar lastig uit te komen is merkte ook de gemeente Bunschoten. Samen met hen gingen we aan de slag met de vraag: Hoe draai je deze cirkel weer om?

Aanpak

Zo’n uitdaging pakken we graag aan samen met XTNT - Experts in Traffic and Transport. We verspreiden een positieve boodschap, communiceren in de taal van de doelgroep, maken veel gebruik van herhaling en communiceren op de juiste plek. We zetten een nieuwe sociale norm neer voor en samen met de leraren, leerlingen en ouders. Zo maken we actief naar school gaan niet alleen nuttig, gezond en veilig maar vooral ook… leuk!

Safe bij de bel

Maandagochtend 8:00, aankleed, opgefrist, ontbeten en klaar om naar je werk te gaan. Nog maar één taakje dat je af moet tikken: de kinderen naar school. Deze ligt op de route naar werk. Toch maar even snel de kinderen met de auto afzetten bij school? Maar dan zegt je dochter ineens: ‘Mam, we gaan wel fietsen toch?’

Zo’n opmerking kun je verwachten als kinderen meedoen aan de Safe bij de bel-actie! Een challenge waarbij leerlingen vier weken lang zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school gaan. Kinderen vinden lopen en fietsen leuk en daar maken wij graag gebruik van om ze ‘Safe bij de bel’ te krijgen!

Goed gedrag zo veel mogelijk belonen

Maar hoe zorgen we dat het gedrag van ouders en kinderen echt verandert? We beginnen met een actie in de Safe bij de bel-week: een week lang verdienen leerlingen iedere dag dat zij lopend of fietsend naar school komen een sticker voor op een grote gezamenlijke poster in het klaslokaal. Zo belonen we goed gedrag en creëren we een sociale norm om actief naar school te gaan. Aan het einde van de week krijgt elk kind met genoeg stickers een toffe Safe bij de bel-gadget. Ook staat de schoolomgeving vol met complimenten, op spandoeken en via krijtleuzen op de fiets- en looppaden.

gedragsverandering over tijd

Binnen 1 week gedrag veranderen? Dat is haast onmogelijk. Daarom vindt er na de eerste actieweek 3 weken lang een groepschallenge plaats waarin kinderen opnieuw stickers sparen. Wie wordt de meest actieve klas van de school?

Leerlingen betrekken

In de campagne besteden we veel aandacht aan het betrekken van de leerlingen. Zo staan verschillende leerlingen model als local hero in de campagnebeelden. Ook organiseren we een wedstrijd waarbij kinderen complimentborden ontwerpen. Zo worden de leerlingen zelf deel van de campagne!

Safe bij de bel bij jou op school?

Meer weten over de campagne? Of ben je zelf geïnteresseerd in een Safe bij de bel-inzet? Neem dan gerust contact met ons op!