Achter de schermen

Noorderzijlvest

Hoe laat je de omgeving participeren bij een dijkversterking?

Vraag

De Groningse Lauwersmeerdijk moet versterkt worden. Bij het maken van de plannen wil het waterschap reacties en ideeën van de omgeving krijgen. Want op die manier zorg je voor een goed ontwerp, draagvlak en voorkom je dat er tijdens de formele inspraak ineens onverwachte bezwaren worden ingediend.

Maar hoe zorg je ervoor dat de omgeving zich betrokken voelt bij het project, nog ver voordat er een schop in de grond gaat? En hoe maak je het technische verhaal van de dijkversterking toegankelijk voor iedereen?

Aanpak

De plannen visueel aantrekkelijk maken, laagdrempelig communiceren en de communicatie co-creëren met partners en de omgeving. Dat staat centraal in onze aanpak. Zo brengen we de dijkversterking dichtbij de doelgroepen: de dijkversterking is niet puur technisch, maar gaat over jou en mij! Centraal in de communicatie staat het virtuele bezoekerscentrum. Door de plannen niet in lange rapporten te presenteren maar visueel te maken, zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen. Met behulp van storytelling laten we zien wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Door bewoners op verschillende manieren uit te dagen mee te denken, zorgen we ervoor dat ze ook daadwerkelijk hun meningen en vragen achterlaten.

Onze diek van morgen

De dijk is van ons allemaal, en iedereen mag meedoen en meedenken! Dat laten we zien met onze pay off.

 

Afhankelijk van het communicatiemoment, kiezen we steeds een andere uitwerking: 

Bezoekerscentrum

Een platform waar informatie, storytelling en participatie samenkomen. Altijd open, actueel, volledig corona-proof, laagdrempelig in gebruik en flexibel in te richten op basis van de wensen op dat moment: dat is ons virtuele bezoekerscentrum!

 

 

 

Visueel uitleggen

De dijkversterking is een complex project. Om dat laagdrempelig uit te leggen aan alle doelgroepen, werken we met uitleganimaties, iconen en een visuele tijdlijn.



Offline zichtbaar

Ook offline is het project zichtbaar bij de bewoners, stakeholders en andere doelgroepen. Een mooie spread in de lokale krant zorgt voor informatievoorziening. Ook plaatsen we bordjes op de dijk, zodat bezoekers van de dijk getriggerd worden om ter plekke het virtuele bezoekerscentrum binnen te gaan.

Silvia Mosterd, omgevingsmanager bij Waterschap Noorderzijlvest: “Vanuit de omgevingswet is participatie enorm belangrijk. Met deze communicatie-aanpak zorgen wij ervoor dat de dijk ook echt een dijk van ons allemaal wordt. Onze diek van morgen!”