Sint Elisabethsvloed
Hoe bereik je meer zichtbaarheid voor het werk van waterschappen?
Vraag
600 jaar geleden vond de Sint Elisabethsvloed plaats in de graafschappen Zeeland en Holland. De vloed had grote gevolgen voor de regio. Tot de dag van vandaag zijn de sporen hiervan nog zichtbaar.
De waterschappen uit die regio grepen dit herdenkingsjaar 2021 aan om het verhaal van het water te vertellen. Water heeft een enorme kracht, het kan vriend en vijand zijn. Hoe gaan we hier mee om? Hoe vormen we een toekomstbestendige relatie met het water? En welke rol spelen de waterschappen hierin?
Aanpak
Samen met onze opdrachtgevers gingen wij de uitdaging aan: we ontwikkelden een virtueel belevingscentrum over de Sint Elisabethsvloed. Coronaproof, het hele jaar gratis te bezoeken én een met een echt museum-gevoel. In de virtuele ruimtes nemen we bezoekers mee in het verleden, het heden en de toekomst van onze relatie met het water.
Introductiefilm
Design
Bij het bouwen van het belevingscentrum, hebben we veel aandacht besteed aan het design. Want met de juiste look & feel zorgen we ervoor dat de boodschap beter overkomt en geven we bezoekers een positief gevoel zodat ze nog eens terug willen komen. Het design voor het belevingscentrum geeft bezoekers een echt museumgevoel.

Afwisseling
Naast het design, is afwisseling in content een belangrijk uitgangspunt in het belevingscentrum. Zo kunnen bezoekers in de ruimte ‘Verleden’ de vloed beleven door naar een radio-uitzending van destijds te luisteren, de unieke historische slider-kaart te bekijken en het verhaal over het wiegje van Beatrijs te lezen. In de ruimte ‘Heden’ kunnen bezoekers onder andere waterwandelingen downloaden, meedoen aan geocaching en informatie lezen over waterveiligheid vandaag de dag. In de ruimte ‘Toekomst’ leren bezoekers hoe de waterschappen ons in de toekomst beschermen tegen het water en welke innovatieve oplossingen daarbij gebruikt worden.
Deltacommissaris Peter Glas is enthousiast over het belevingscentrum:
"De Sint Elisabethvloed herinnert ons eraan hoe kwetsbaar we zijn in onze laaggelegen delta en hoe rampzalig de gevolgen kunnen zijn als de dijken breken. De ramp legde de basis voor de manier waarop ons huidige watersysteem met waterschappen als dijkbewakers hebben ingericht. In het belevingscentrum voel je de kracht van het water en zie je hoe we al eeuwenlang de strijd tegen het water voeren. Maar we leren ook weer hoe we kunnen leven mét het water. Het centrum maakt de bezoekers op een indringende manier bewust van het belang hiervan, nu en in de toekomst."
Resultaat
De piekmaand van het belevingscentrum is in november 2021, wanneer we uitgebreid gaan communiceren. Maar ook nu al mag het resultaat er zijn!
Teamwork
Het belevingscentrum is een knap staaltje teamwork. We bouwden het centrum samen met onze partner The Imagineers. In opdracht van waterschap Hollandse Delta en in samenwerking met waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Rijkswaterstaat.
"We zijn trots hoe het heden, verleden en de toekomst samenkomen in ons belevingscentrum over de Sint-Elisabethsvloed. Prachtig vormgegeven door Keijzer!"
– Arco van de Ree, communicatieadviseur Waterschap Hollandse Delta
Lees ook

Hoe krijg je kinderen veilig naar de basisschool?
Gemeente Bunschoten

Hoe zorg je ervoor dat Drenten energie besparen?
Provincie Drenthe

Hoe overtuig je ondernemers om hun arbeidsrisico’s aan te pakken?
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
