Provincie Drenthe
Hoe zorg je ervoor dat Drenten energie besparen?
Vraag
De energietransitie is in volle gang, en ook burgers kunnen daaraan hun steentje bijdragen. Want samen kunnen we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. Dat is een lastige opgave, want dit vraagt om een gedragsverandering. De provincie Drenthe is al goed op weg en wil nu doorpakken. Maar hoe overtuig je de nuchtere Drent van het nut van energiebesparing? En hoe zorg je ervoor dat ze dat gedrag ook daadwerkelijk gaan toepassen?
Aanpak
We willen met deze campagne energie besparen zo makkelijk en toegankelijk mogelijk maken. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn, want energie besparen doe je Gewoon zo! Met een gefaseerde aanpak spelen we in op verschillende doelgroepen: gezinnen met kinderen, huurders en huiseigenaren. En we spelen in op drie verschillende doelgedraginging: minder verwarmen en warm water gebruiken, kleine isolatiemaatregelen en grote isolatiemaatregelen.

Het concept: Energie besparen? Drenthe doet ‘t gewoon zo!
Drenten zijn nuchtere aanpakkers. Niet teveel poespas, maar gewoon doen. Daarom hebben we het campangeconcept ‘Gewoon zo!’ ontwikkeld. Het laat zien dat de energietransitie geen complexe ‘ver van je bed show’ is, maar juist heel dichtbij. Je kunt er zelf, op dit moment, aan bijdragen. Zo verlagen we de weerstand en nemen we de drempels weg. Het concept stelt ook de sociale norm: zo doen we dat hier! We koppelen dit concept altijd aan een duidelijk handlingsperspectief in woord en in beeld.
Frisse campagnestijl
Met de stijl van Gewoon zo! hebben een hele duidelijke no-nonsens stijl gecreëerd, want de Drent draait er ook niet om heen! Door gebruik van een opvallend lettertype en frisse kleuren zorgen we voor een herkenbare stijl. Groen voor verduurzaming, oranje voor energie en activatie. We maken op speelse wijze gebruik van het uitroepteken om even de aandacht van de doelgroep te vangen. Ook Chill de ijsbeer is een vriendelijke verschijning die de Drent met een glimlach op zijn gezicht net wat verder helpt.

De stijl is opgebouwd uit kleurvlakken met veel wit ertussen voor een frisse uitstraling. Typografie heeft een hoofdrol in alle uitingen. We vullen daarbij aan met vrijstaande gekleurde beelden en fotografie van onze local hero’s. Niet te veel poespas, duidelijk taal en met een vleugje humor.



.
Influencers
Door influencers in te zetten, hoort de doelgroep de boodschap via rolmodellen. Lokale en regionale influencers versterken onze campagneboodschap. Zoals IJssalon La Dolce Borger die kinderen en hun ouders wijzen op het belang van de verwarming een graadje lager. Of Elke Blogt uit Klazienaveen die Drenten motiveert om met radiatorfolie aan de slag te gaan.
Gifjes
Gewoon zo heeft een primeur! Onze eerste, custom-made campagne gifjes. Zoek in Instagram gifjes maar eens op ‘Gewoonzo’. De gifjes zorgen ervoor dat we online extra opvallen én dat onze volgers de boodschap zelf ook gaan uitdragen. Gewoon voor de leuk … of toch ook een slimme nudge?



Lees ook

Hoe krijg je kinderen veilig naar de basisschool?
Gemeente Bunschoten

Hoe overtuig je ondernemers om hun arbeidsrisico’s aan te pakken?
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Hoe bereik je meer zichtbaarheid voor het werk van waterschappen?
Sint Elisabethsvloed
